keskiviikko 15. helmikuuta 2012

Reissussa


Viime keskiviikko aamuna lähdimme pakkasen paukkuessa -28 tekstiilityön 8 ja 9 luokkien valinnaisryhmien kanssa opintomatkalle Tornion Nanson tehtaalle. Olimme valmistelleet matkaa jo syksyllä, kun painoimme kangaskasseja, joita myymällä rahoitimme matkan. Matkan toteutimme yhteistyönä Terva-Toppilan koulun tekstiilityön opettajan ja 8 luokan valinnaisryhmän kanssa. Tornion tehdas on ainoa pohjoismainen hienosukkatehdas. Vierailun aluksi tuotekehitysinsinööri Tellervo Perkaus kertoi meille yleisesti tehtaan toiminnasta ja sen jälkeen lähdimme tehdaskierrokselle. 

Kierros alkoi lankavarastosta, jossa sukkiin käytettäviä polyamidilankoja säilytetään.
Seuraava paikka oli neulomo, jossa sukat neulotaan täysin automaattisesti neulekoneilla. Koneet neulovat  langasta putkea, yhden lahkeen. Neulomossa oli kosteaa ja lämpötila +26. Polyamidilanka vaatii lämpimän ja kostean ilman, jotta se kestää neulomisprosessin. Neulomosta siirryimme saumaamoon, jossa putket yhdistetään. ja niihin ommellaan haarasauma, haarakappale ja kärki saumataan kiinni.


Saumaamosta sukkahousut viedään välivarastoon odottamaan värjäämistä. Kaikki sukkahousut ovat tässä vaiheessa valkoisia ja asiakastilauksesta ne värjätään isoissa 'kattiloissa'.  Myös valkoiset sukkahousut värjätään.

Valmiita värjättyjä sukkahousuja


Värjäämisen jälkeen sukat tarkastetaan ennen pakkaamista.


Lopuksi sukkahousut menevät pakkauslinlalle, jossa kone taittelee ne siististi pakettiin ja tämän jälkeen ne vielä pakataan ja lähetetään Nanson logistiikkakeskukseen Hämeenlinnaan, mistä ne kuljetetaan kauppoihin myytäväksi

Tehdasvierailun lopuksi jokainen sai sukkahousut lahjaksi.

Vierailun jälkeen suuntasimme Haaparantaan, missä oppilailla oli vapaata aikaa. Osa jäi Rajalla-kauppakeskukseen ja osa suuntasi Haaparannan kauppoihin ostoksille. Tehdasvierailu oli mielenkiintoinen ja reissu kokonaisuutena mukava ja onnistunut.